Saten Elbise Nasıl Yıkanır?

Saten Elbise Nasıl Yıkanır

Geçmişten bu yana kıymetli kumaşlar arasında yer edinen saten, hassas yapısıyla öne çıkıyor. Sahip olduğu özelliklerle beraber hem temizlik hem de bakımda özel teknikleri zorunlu hale getiriyor. Özellikle şık giyinmek, ortamda dikkatleri üzerine çekmek isteyenler için kurtarıcı bir kumaş türü olduğu da biliniyor. Saten büyük oranla gece elbisesi olarak kullanılırken pek çok kişi “Saten elbise nasıl yıkanır?” şeklinde sorular soruyor. Çünkü kıymetli bir kumaştan üretilen elbiselerinin uzun yıllar boyunca ilk günkü görünümünü koruması isteniyor. 
Standartların dışında kalan bir dokuma yöntemiyle oluşturulan saten, parlak bir görünüme sahiptir. Başlangıçta sadece ipek liflerden, elde dokuma yöntemiyle edile edilen saten, sadece kraliyet ailesinin kullanabildiği kumaşlardı. Ancak sanayi devriminin sonrasında isteyen herkesin şık görünümüne eşlik etmiştir. Var olan şıklığı koruyabilmek içinse öncelikli olarak yıkama talimatlarının gözden geçirilmesi gerekmektedir. 
Her çamaşırda olduğu gibi saten elbiselerde de bakım ve yıkama talimatları büyük bir önem arz ediyor. Bu şekilde fikir elde edinebileceğiniz gibi elbisenizi kaç derecede ve hangi programda yıkayacağınızı öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda hangi çamaşır deterjanının önerildiğini de bulabilirsiniz. Genel olarak bahsetmek gerekirse de saten elbiseler, talimatlara uyulduğu sürece herhangi bir zarar görmeden yıkanabiliyor. Yıkama sonrasında nasıl kurutulacağı, ütülemede dikkat edilmesi gerekenler ise yine etiketlerde yer alıyor. Elbisenizde herhangi bir yıkama talimatı yoksa da o zaman bir kenarına su testi yapabilirsiniz. Böylece elbisenizin suya karşı dayanıklı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Saten elbise yıkarken dikkat edilmesi gerekenlerden detaylıca bahsedecek olursak da;

Lekelere Ön İşlem Uygulamalısınız

Saten elbisenizi yıkamak istediğiniz zaman derin bir leke varsa o zaman leke çıkarıcı kullanabilirsiniz. Ön işlem gerektiren lekeler için leke çıkarıcılar faydalı olacaktır. Aynı zamanda leke çıkarıcıyı lekenin üzerine döktükten sonra parmağınızla uygulayabilirsiniz. Bu işlemin ardından saten elbisenizi makineye koyabilir ve on dakikalık bir ön yıkama uygulaması yapabilirsiniz. Var olan lekenin çıkmasının ardından da elbisenizin tümünü yıkayabilirsiniz. Böylece zorlu leke elbisenizden çıkardığınız gibi etkin bir temizlik yapmış olursunuz.

Ağır Bir Leke Değilse Elde Yıkamalısınız

Saten elbiselerde tavsiye edilen seçenek genellikle elde yıkamadır. Gerekli olan su sıcaklığında sizler, uygun temizlik ürünlerini kullanabilirsiniz. Bu sayede elbisenizi, elde çitilemeden, sadece hafifçe ovalayarak yıkayabilirsiniz. 

Çamaşır Makinesi İçin Uygun Programı Seçmelisiniz

Saten elbiseleriniz için kusursuz bir temizlik yapmak isterken, elbisenin özelliğini korumasına da dikkat etmelisiniz. Bu yüzden oldukça hassas bir dokuya sahip olan bu elbiseleri çamaşır makinesinde hassas programda yıkamalısınız. Ek olarak saten elbiselerinizi makinede yıkarken sıkma hızını düşürmelisiniz. Durulama suyunun da soğuk olmasına dikkat etmelisiniz. Elde yıkayacaksanız saten elbisenize uygun olacak deterjanlar kullanmalısınız. 

Doğru Deterjanı Kullandığınızdan Emin Olmalısınız

Saten kumaş elbiseler, güçlü kimyasallarla karşı karşıya geldikleri zaman elbisede bozulmaların meydana gelmesi mümkündür. Bu durumu önlemek için elbisenizi yıkarken hassas çamaşırlar için üretilen deterjanlardan kullanmalısınız. Saten elbisenizin uzun ömürlü ve bakımı olması konusunda bazı noktalara da dikkat etmelisiniz. Örnek vermek gerekirse deterjanın elbisenizden tamamen durulandığından emin olmalısınız. İyi bir durulama işlemi yapmadığınız zaman deterjan saten kumaşın gözeneklerine işlenir. Bu da elbisede yıpranmalara yol açabilmektedir. 

Çamaşır Suyu Kullanmamalısınız

Zorlu lekelerin çıkarılmasında, beyaz çamaşırların beyazlığını arttırmakta kullanılan çamaşır suyunun bir özelliği de ağartıcı olmasıdır. Bundan ötürü kullanımına dikkat etmek, bilinçsiz bir şekilde kullanmamak gerekiyor. Beyaz ve açık renkli saten elbiselerinizde çamaşır suyu kullanımından uzak durmalısınız. Böylece ürününüzün yapısını da koruma şansı elde edebilirsiniz. 

Etiketler: saten elbise
Aralık 26, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR